Största prekursor-beslaget av narkotikapolisen i Indien någonsin

 

"Rekordbeslag av narkotika i Indien

NEW DELHI Indiska narkotikapolisen har beslagtagit över 1,8 ton av en klassad prekursor i ett illegalt droglaboratorium, dessutom en mindre mängd kokain. I samband med rekordbeslaget greps tre utländska medborgare.

Polisen kom narkotikatillverkarna på spåren efter tips och ett gripande på Delhis internationella flygplats av en sydafrikansk kvinna som checkat in en väska med 23,7 kilo av kemiska substansen pseudoephedrine, (används för att framställa bl a metamfetamin och psykotropa droger).

I förhör berättade hon om att hon fått i uppdrag att frakta kemikalien till Johannesburg mot betalning. Hon hade fått den av ett nigerianskt par som hyrde en fastighet i Greater Noida, industriområde sydost om huvudstaden Delhi.

Vid tillslaget i torsdags lett av indiska narkotikapolisbyrån NCB greps en man och en kvinna och hittades 1818 kilo pseudoephedrine, mängder av kapslar och 1,9 kilo kokain. Polisens talesperson Madhav Singh, säger till Hindustan Timesatt prekursor-beslaget är det största någonsin i Indien och det största i världen senaste tre åren. Det bedöms värt motsvarande över 1,3 miljarder kronor på illegala marknaden.

Paret från Nigeria hyrde huset av en lokal polisman, som uppger sig inte känt till verksamheten. De säger i förhör att ligan tillverkat droger både för Delhi-området, och smugglat falskt heroin och prekursorer till länder i Afrika.

• Fotnot: FN-konventionen från 1988 mot olaglig handel med narkotika och psykotropa substanser, har hittills identifierat och klassat 23 prekursorer för drogtillverkning,pseudoephedrine är en av dessa.

Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den."

Material

Senaste nytt från KSAN
 

KSAN är medlem i