Remissvar till Justitiedepartementet

KSAN, Kvinnoorganisationernas samarbetsråd i alkohol- och narkotikafrågor, har tagit del av utredningen Tryggare hem för barn, SOU 2022:71, och lämnar följande remissvar:

Barns ställning behöver stärkas i Sverige. Barn har rätt till en trygg och säker uppväxt. Flera mycket allvarliga händelser i närtid, där det har förekommit våld mot barn och/eller andra former avallvarliga kränkningar, har återigen visat att det finns ett stort behov att stärka och lyftabarnrättsperspektivet. 

Barnets bästa måste alltid sättas främst. I många fall förekommer våld ihemmet, där barn far mycket illa. Både lagstiftningen och dess tillämpning behöver göras starkare, såatt barn får det skydd de har rätt till.
KSAN välkomnar därför utredningens förslag som är steg i rättriktning.

Barns behov av trygghet och stabilitet är fundamentalt. Barn ska inte behöva tvingas till umgängemed en förälder som är våldsam och som barnet därför absolut inte vill träffa eller än värre bo hos. Barns rätt att skyddas från umgänge med en våldsam eller allvarligt kränkande förälder behöverdärför omgående stärkas. Särskilt glädjande är därför att i utredningens förslag stärks barns rätt idetta avseende. De förslag som lyfts av utredningen är viktiga för att placerade barns rätt till trygghetoch stabilitet ska tillgodoses. Helhetsbilden är här betydelsefull.

Enligt utredningen ska domstolen ha möjlighet inhämta sakkunnigutlåtande från psykolog för attbedöma vad som är barnets bästa vid avgöranden om vårdnad, boende och umgänge. KSAN anser atthär borde för att barnets helhetssituation ska beaktas fullt ut även tas in sakkunniga yttranden frånandra professioner som ex. läkare. Det är särskilt viktigt när barnet riskerar att utsättas för våld. Det kan även handla om fysiska funktionsnedsättningar, som gör att barnet behöver ha särskilt stöd. Bestämmelsen bör därför utvidgas till att omfatta fler professioner.

Kunskap är A och O. KSAN välkomnar förslaget om särskilda utbildningsinsatser för domstolar när detgäller riskbedömningar i familjemål. Domstolsväsendet behöver dock inte bara kunskap omriskbedömningar utan även kunskap om våld i hemmet och dess konsekvenser för barn. KSAN anser, att här borde utbildningsinsatser vara obligatoriska och även omfatta socialnämnder i kommunerna.

Det är oerhört viktigt att barn som upplever våld i sin familj får komma till tals i familjerättsligaprocesser. KSAN framhåller att barn som är föremål för tvist mellan föräldrar måste kunna vara part i målet för att barnets rättigheter fullt ut ska tillförsäkras. Barn behöver ha rätt till ett eget ombud, som kan föra barnets egen talan. Enligt den nuvarande ordningen är detta inte möjligt, här hoppas KSAN på en snar förbättring. Först då kan barnets bästa fullt ut beaktas.

För KSAN:s räkning
Susanne Hedman Jensen, ordförande KSAN

remissvar med text maj 2023

 

Senaste nytt från KSAN

KSAN är medlem i