Ses i baren

KSAN önskar belysa jämställdhetssträvan för unga kvinnor och dess konsekvenser för unga kvinnors hälsa, livsutrymme, deltagande i samhällslivet och deras attityder och förhållande till alkohol.

Den traditionella bilden av vuxna och äldre kvinnors missbruk i smyg i sina hem och hur de ska bemötas och behandlas stämmer inte för de yngre kvinnorna. Baren har blivit platsen även för kvinnligt umgänge och källan till en lavinartad ökning av riskbruk/missbruk av alkohol bland unga kvinnor. Kvinnor "får skylla sig själva" för negativa konsekvenser, våldtäkter m. m.

Teaterföreställningen Ses i barenKSAN har, tillsammans med skådespelerskan Vibeke Nielsen, tagit fram teaterstycket "Ses i baren!". Teaterstycket ska leda till opinionsbildning, attitydpåverkan och som en inledning till ett fortsatt samtal om alkohol som socialt smörjmedel i unga kvinnors liv, och konsekvenser av detta för deras hälsa, jämställdhet, livsutrymme. Läs mer om pjäsen här (PDF i nytt fönster). Projektet Ses i baren fick drogförebyggande projektmedel från Socialstyrelsen 2008-2010.

Målgruppen för Ses i baren är unga vuxna kvinnor i kvinnoorganisationer, nätverk, arbetsplatser, andra som är intresserade av kvinnors hälsa, frigörelse, aktivt deltagande i samhällslivet, livsutrymme och jämställdhet.

Första föreställningen framfördes på KSAN:s årsmöte den 20 april 2009 i Stockholm. Därefter har Ses i baren spelats upp enligt överenskommelse för KSAN:s medlemsorganisationer och deras egna nätverk. Övriga intresserade har kunnat beställa teatestycket. Ses i baren har spelats över hela Sverige, från söder till norr, i stora städer och i små, för stor publik – 900 personer – och för mindre grupper. Teatern har framförts i sammanhang där den kan bidra till ett hållbart lokalt, regionalt och nationellt genderspecifikt drogförebyggande arbete.

2009

Under 2009 spelades teaterstycket i Stockholm, på en skola i Nyköping, på Tollare folkhögskola, EU:s expertkonferens om alkohol i Stockholm, RIFFIs ordförandeträff, Ålsta folkhögskola i Ånge, gymnasiet och högskolan/studentförening i Örnsköldsvik, på kårhuset i Sundsvall, på Folkets Park i Kramfors, en skols i Gränna, högskolan i Jönköping, gymnasium utanför Värnamo, i Tensta i samarbete med SKIS och SWIS, och på konferensen Förebygg.nu i Göteborg.

2010

Projektet fortsatte 2010 och genomfördes i samråd med Socialstyrelsen. Ses i baren spelades upp på följande ställen: på Södra Latin för 350 gymnasieelever, i Tensta i samarbete med SKIS, Somaliska Kvinnor i Skandinavien, i Linköping i samarbete med nätverket Arken, 8 mars i Stockholm i samarbete med NBV, på länskonferensen Mot samma mål i Stockholm, på Cafe Iris i Karlstad i samarbete med SKV, och i Jönköping i samarbete med IOGT-NTO. KSAN ansökte om fortsatta projektmedel från Socialstyrelsen för ytterligare spridning av pjäsen 2010-2011.

2011

Projektmedel beviljades för 2011 från Statens Folkhälsoinstitut.

Under 2011 har Ses i baren spelats upp:

  • för hälso- och sjukvårdens personal vid avslutningskonferens i mars för Riskbruksprojektet i Västmanlands län i samarbete med folkhälsoplanerare Jan Larsson
  • i Värmlands län, SKV och kvinnonätverket
  • i Umeå på Västerbottens Läns Nykterhetsförbunds årsmöte den 2 april
  • för Metallfacket och Socialnämnden i Herrljunga i september för ca 200 personer
  • för Luleå gymnaisebyns 900 elever den 4 oktober
  • gymnasieskolor i Kungälv i oktober för ca 200 elever
  • i Orsa kommun och skolor i oktober samt på referensskolor för pjäsen
  • i Råda Ordenshus den 9 november i samarbete med lokala IOGT-NTO

Uppföljningen av de tidigare årens spelningar visar bl a att det har kommit igång tjejgrupper i gymnasieskolor i Västernorrlands län, kvinnoverksamheter i Jönköpings län, aktivt ANDT-arbete i Luleås gymnasieby och Kungälvs gymnasium med stöd av skolkuratorer.

2012

Projektet Ses i baren slutrapporterades till Statens Folkhälsoinstitut (FHI) i januari 2012. KSAN sökte fortsatta projektmedel för 2012 men fick avslag i april.

Teaterföreställninge spelades under 2012 upp vid följande tillfällen:

- Skolkuratorernas konferens i Kalmar den 9 oktober för 200 skolskuratorer.

- KSAN:s 20-års jubileum för drogförebyggande arbete med flickor i fokus den 11 oktober i Stockholm.

- Inspirationsdag i Luleå för de som arbetar med riksburksfrågor, anordnad av Länsstyrelsen i samarbete med Norrbottens läns landsting och Luleå tekniska universitet. Den 5 december.

I slutet av 2012 beställde KSAN:s medlemsorganisation RIFFI en föreställning av Ses i baren till Hudiksvall den 19 januari.

2013-2014

Under 2013 beställde bl.a. Luleå gymnasieskolor Ses i baren-spelningen. Fortsatta spelningar under 2014, bl a för personal från landets ungdomsmottagningar, Nordiskt Forum 2014 i Malmö och flera uppskattade föreställningar i Dalarna.

För beställning av spelningen kontakta Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. eller läs mer här.

KSAN:s teaterföreställning Ses i baren

 

Senaste nytt från KSAN

KSAN är medlem i