Är en kvinna förtryckt är ingen kvinna fri

Greta på GrandDen 21 november trotsade politiker, aktivister och medlemmar snökaoset för att fira en 25åring. Sveriges Kvinnoorganisationer bjöd in till mingel med film på Biograf Grand och stora salongen blev snabbt full.

Gästerna fick ta del av hur inflytelserika kvinnor arbetar feministskt utifrån sin övertygelse. De fick bland annatgrandpublik höra Greta Thunberg berätta om miljöarbetet i skuggan av patriarkatet. Annika Strandhäll tala om hur Sveriges kvinnoorganisationer arbete med synligöra lönegapet inspirerade henne. Både Märta Stenevi och Annie Lööf berörde arbetet med Sveriges feministiska utrikespolitik och hur den innebar ett nytt sätt att förhålla sig till den politiska agendan. 

annie avtackasKvällen avslutades med en biovisning. Filmen Call Jane handlar om ett USA innan Roe v. Wade, när aborter var förbjudet och kvinnorna uelämnade till klåpare och kemtvättgalgar. Något som riskerar att hända igen sedan USA:s Högsta domstol rev upp beslutet i somras.

Call Jane handlar också om aktivism, att det går att förändra och utveckla när man går samman, håller i håller ut och aldri ger upp.  Först då finns det chans att nå målet - fria kvinnor. 

 

KSAN är medlem i