Debattartikel - Kvinnor med ett skadligt bruk missas både i samhället, sjukvården och beroendevården

I dagens samhälle bevittnar vi globalt en djupt oroande backlash i jämställdhetsarbetet, där tidigare framsteg inom flera områden riskerar att stanna av eller, ännu värre, rullas tillbaka. Här i Sverige är den fortsatta marginaliseringen av kvinnor inom områden som beroende och våld särskilt alarmerande.

Trots en ökad medvetenhet om att kvinnor som avlider till följd av narkotika ligger kvar på samma nivå medan narkotikarelaterade dödsfall bland män minskar, saknas stärkta insatser. Kvinnor förskrivs fortfarande mer läkemedel och smärtstillande än vad män gör och det krävs mer kunskap om iatrogent beroende, ett läkemedelsmissbruk orsakat av vården kopplat till kvinnor. Kvinnor är även överrepresenterade när det gäller individer som lider av samsjuklighet.

Det saknas skyddade boenden

Det är tydligt att kvinnors behov och förutsättningar inte uppmärksammas tillräckligt inom missbruks- och beroendevården. Samtidigt så drabbas kvinnor oftare av andras droganvändning än vad män gör. Gruppen tjejer och kvinnor som dras in i och exploateras av kriminalitet ökar, samtidigt så befinner sig dessa tjejer i en dubbel utsatthet – en stor majoritet av de kvinnor involverade i nätverken och delaktiga i kriminella handlingar är samtidigt utsatta för våld och övergrepp och lever med ett skadligt substansbruk.

Det saknas skyddande boenden för kvinnor i aktivt beroende, särskilt för dem som utsätts för våld eller exploatering. Kvinnor faller fortfarande genom samhällets skyddsnät och berövas därmed den hjälp och det stöd som är avgörande för att komma ur skadligt bruk och skapa sig en trygg framtid.

Jämställdhetsarbetet måste accelerera

Det är absolut nödvändigt att vi intensifierar insatserna för att säkerställa att kvinnor som utsätts för våld eller lider av beroendeproblematik inte förloras i systemets svagheter. Samhällets insatser måste också vara mer än bara akuta åtgärder, de måste vara målmedvetet och holistiskt utformade för att både fånga upp och stödja, inte bara genom tillfällig behandling och skydd, utan genom långsiktiga och hållbara lösningar som tar hänsyn till de specifika, ofta könsrelaterade, strukturella och sociala hinder som kvinnor möter.

Kvinnor i utsatta situationer behöver en integrerad och aktiv helhetssyn som inte bara beaktar deras fysiska och psykiska hälsa, utan också deras rätt att få leva ett självständigt och jämlikt liv, fritt från beroende, våld och förtryck oavsett ålder, bakgrund, funktionsförutsättningar och livssituation.

Det är av yttersta vikt att jämställdhetsarbetet inte bara behåller sitt momentum utan också accelererar. Att stärka stödet för kvinnor som kämpar med beroende eller utsätts för våld är inte enbart en fråga om rättvisa – det handlar om att bygga ett jämlikt samhälle där alla, oavsett kön, har tillgång till stöd att ta sig ur en svår situation eller beroendeproblematik. Det är att skapa ett jämställt samhälle i praktiken.

Öka kunskapen

Med stöd av ovanstående önskar KSAN se dessa åtgärder på plats:

  1. Förbättrad vård och tillgång till stöd. Skapa fler anpassade vård- och behandlingsprogram som tar hänsyn till kvinnors specifika behov, inklusive trauma, sexuell utsatthet, psykisk ohälsa och även föräldraskap. Minska stigmat och öka förståelsen. Utbilda vårdpersonal, socialtjänst och rättsväsende om kvinnors särskilda utmaningar och vikten av både könsdifferentierade åtgärder, individanpassat stöd och kunskap om de barriärer kvinnorna ofta möter.
  2. Öka kunskapen kring iatrogent beroende. Missbruk av beroendeframkallande läkemedel har ökat de senaste åren. Det behövs en ökad kunskap kring iatrogent beroende, läkemedelsmissbruk, med särskilt fokus på kvinnors situation i kontakt med vården.
  3. Trygghet och socialt stöd. Utveckla skyddade boenden för kvinnor i aktivt beroende, särskilt för dem som utsätts för våld eller sexuell exploatering.
  4. Forskning och politik för förändring. Öka forskningen kring hur narkotikaanvändning och samsjuklighet påverkar kvinnor och säkerställ att vården får förutsättningar att möta de unika behov som identifieras.

 

KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927