KSAN:s remissvar på betänkandet - SOU 2024:23 En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas

SOU nikotin tobak alkoholKSAN, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor, har tagit del av utredningen En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas och lämnar följande remissvar.

Vikten av att beakta ett jämställdhetsperspektiv i det fortsatta arbetet

KSAN instämmer med utredningen om vikten av att värna folkhälsan och att skydda barn och unga mot nikotin, alkohol och lustgas. Det är viktigt med en hög skyddsnivå särskilt för barn och unga, som är mer sårbara än vuxna. Utredningen har gjort en omfattande översyn av flertalet delar av alkohollagen och lyfter även behovet av lagstiftning rörande lustgas, vilket KSAN ser övergripande positivt på. I utredningen saknas dock ett genusperspektiv. KSAN saknar en kartläggning över hur unga tjejers situation specifikt ser ut när det gäller användandet av nikotin, alkohol och lustgas. Unga tjejer går många gånger under radarn och särskilda metoder behöver utvecklas för att fånga upp tjejer som är på väg in i beroenden av olika slag. Här skiljer det sig åt mellan könen, där killars beroenden synliggörs på ett annat sätt. Forskning visar att det exempelvis tar längre tid innan tjejers situation uppmärksammas och att tjejer hamnar längre in i beroenden innan de får hjälp, vilket är olyckligt för både individen och för samhället. Det hade även varit önskvärt om utredningen tydligare hade lyft vikten av förebyggande och tidiga hälsofrämjande insatser inom ANDTS-området och kommit med förslag inom området. Förebyggande insatser har stor betydelse för att minska konsumtionen av alkohol och andra droger och är därmed av vikt för folkhälsan i stort.

Helhetsperspektivet saknas

Vidare borde narkotikafrågan ha varit en del av utredningen för att få helheten kring ANDTS-frågorna. Helhetssyn och samspel mellan dessa utredningar; SOU 2023:62 Vi kan bättre! Kunskapsbaserad narkotikapolitik med liv och hälsa i fokus och SOU 2024:23 En trygg uppväxt utan nikotin, alkohol och lustgas borde varit en utgångspunkt.

Viktigt fokus på lustgas

KSAN välkomnar förslaget om att införa ny lagstiftning kring försäljning av lustgas.

Användandet av lustgas i berusningssyfte har ökat bland barn och unga, vilket är förenat med hälsorisker och en skyddslagstiftning behövs därför. KSAN ser också positivt på förslaget om 18 års gräns vid köp och införsel till landet.

Restriktiv alkoholpolitik är en vinst för jämställd folkhälsa

KSAN är kritisk till de generella lättnader som utredningen föreslår gällande matservering som förutsättning för alkoholservering, och förslaget rörande utökande av de tider för när matserveringens utbud kan minskas. KSAN är övertygade om att det öppnar upp för en ökad alkoholkonsumtion, vilket på sikt kommer att påverka folkhälsan på ett negativt sätt.

Bra med stärkt förbud av tobak och nikotin under skoltid

Förslaget om att förbjuda rökning och annan användning av produkter som innehåller tobak och nikotin under skoltid ger ett starkare skydd för barns och ungas hälsa jämfört med nuvarande regleringen som avser skolans lokaler och skolgård och KSAN ser positivt på förslaget.

Det är även positivt att utredningen föreslår att langning av tobaks- och nikotinprodukter ska förbjudas på motsvarande sätt som langning av alkohol för att försvåra för unga att få tillgång till produkterna. Det är ytterst en fråga om att skydda barn och ungas hälsa.  

KSAN tillstyrker utredningen

KSAN tillstyrker utredningens förslag att förbjuda att, i kommersiellt syfte, främja detaljhandel av alkohol. Systembolagets ensamrätt utmanas av kommersiella aktörer på grund av en lucka i lagstiftningen. Därför är utredningens förslag att förbjuda sådant främjande av detaljhandel viktigt för att säkerställa Systembolagets ensamrätt, både rättsligt och i praktiken. Systembolagets detaljhandelsmonopol är grundläggande för en trygg uppväxt för barn och unga och är en skyddslagstiftning som värnar folkhälsan.

KSAN tillstyrker utredningens förslag att informationstexter vid marknadsföring ska förekomma på samtliga kommersiella annonser.

Utredningens förslag kräver stärkta resurser till kommunerna

Flera av utredningens förslag som i sig är bra i sak läggs över på olika aktörer som kommunerna. Det innebär att kommunerna får nya uppgifter bland annat inom tillsynsområdet. För att kommunerna ska ha möjlighet att genomföra förslagen så behöver även ekonomiska medel tillskjutas, som motsvarar kostnaden för att förverkliga utredningens ambitioner.  

Vitt snus, vape och e-cigaretter borde ingått i utredningen

Utredningen borde för att ha ett helhetsperspektiv på frågorna även tydligare ha lyft problematiken kring bruk av vitt snus, vape och e-cigaretter. Fenomen som har blivit populära, särskilt brukande av vitt snus är trendigt bland unga tjejer. Forskning visar att bruk av preparaten innebär hälsorisker. KSAN ser därför ett behov av att uppmana till vaksamhet vid användande av dessa preparat samt att lyssna till forskningen, som lyfter hälsoriskerna. Det är starka kommersiella krafter som för egen vinnings skull marknadsför preparaten på bekostnad av folkhälsan. En skyddsreglering behövs därmed. Kartläggning och förslag på konkreta åtgärder för att minska skaderiskerna behöver göras enligt KSAN och även ur ett genusperspektiv.

För KSAN:s styrelses räkning

Susanne Hedman Jensen, ordförande KSAN                                                           
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
www.ksan.se


KSAN är medlem i

KSAN Postadress

KSAN
c/o Solidaritetshuset
Tegelviksgatan 40
116 41 Stockholm

Kansliet
Telefon: 0703-769216
E-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Bankgiro
5604-9927